Zastanawialiście się, jaki wpływ na organizm ma karmel?

Karmel - źródło amoniaku i siarczanu

0 Comments

Zastanawialiście się, jaki wpływ na organizm ma karmel?

Karmel amoniakalny (E150c) oraz karmel amoniakalno-siarczanowy (E150d) mogą być szkodliwe ze względu na zawarty w nich 4-metyloimidazol, powstający w procesach produkcji. Wiele badań przeprowadzonych na zwierzętach, pokazuje, że może on mieć działania rakotwórcze.

Ponieważ jednak związki te nie zmieniają struktur DNA, a działania nowotworowe ujawniają się przy dawkach wielokrotnie przekraczających dopuszczalne, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności w 2011r. dopuścił karmel jako dodatek do pożywienia.

Produkty zawierające karmele:

Whisky - z reguły dodaje się do niej karmelu by uzyskać jednolitą barwę




Karmel - często używany do barwienia pieczywa, aby przypominał chleb pełnoziarnisty
Piwo - zasada jest prosta, im ciemniejsze tym więcej karmelu

Ocet balsamiczny - te dostępne w zwykłych sklepach z reguły zawierają karmel

#karmel #szkodliwy_karmel #amoniak #E150c #E150d



You may also like

Brak komentarzy:

Szukaj na tym blogu

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Featured Posts

Subscribe Via Email (Do Not Edit Here!)

Polecane

Młody jęczmień, jaki wybrać?

Młody jęczmień od dłuższego czasu jest hitem wśród zdrowej żywności. Zaciekawiona tematem postanowiłam poszukać i przetestować ową roślin...

Reklamy

Followers

Popular Posts