Jak wszyscy już pewnie dobrze zdążyli zauważyć sezon przeziębień, grypy i innych infekcji zaczął się na dobre. Po ciepłym lecie nasza odpo...

Odporność - jak ją wzmocnić żeby nie chorować?

2 Comments
Jak wszyscy już pewnie dobrze zdążyli zauważyć sezon przeziębień, grypy i innych infekcji zaczął się na dobre. Po ciepłym lecie nasza odporność pewnie trochę się rozleniwiła. Pomyślałam więc, że trzeba ją wesprzeć aby przez okres jesienno-zimowy można było się cieszyć urokami i tych dwóch pór roku. A jak już wzmacniać odporność naszego organizmu, a także i tych najmłodszych najlepiej sięgnąć po naturalne, sprawdzone metody.


Kilka naturalnych i sprawdzonych sposobów wzmocnienia odporności


CZOSNEK - naturalny antybiotyk


Od zawsze najlepszym naturalnym wspomagaczem odporności był czosnek, i myślę, że to się nie zmieniło. Już zaledwie jeden ząbek tego naturalnego antybiotyku dziennie wystarczy aby poczuć jego wpływ na nasze zdrowie. W tym małym „zastrzyku” odporności znajdziemy takie witaminy jak:  B1, B2, PP, C oraz prowitamina A, sole mineralne ( potas, wapń, magnez) oraz rzadziej występujące mikroelementy w tym kobalt, chrom i nikiel. Oprócz tego zawiera on również związki flawonoidowe,  aminokwasy, saponiny. Najlepiej gdy będziemy jeść surowy czosnek, bo wtedy zawiera najwięcej drogocennych wartości, ale ze względy na zawarte w nim olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę, które odpowiadają za jego mocny zapach nie każdy jest w stanie zjeść go w czystej postaci. 

Jak już wspomniałam wcześniej czosnek jest naturalnym antybiotykiem dzięki czemu wspaniale pomoże zwalczyć nam infekcję czy przeziębienie oraz wzmocni naszą odporność. Oprócz tego chroni nasz organizm przed zawałem, udarem, wspomaga trawienie, działa antynowotworowo oraz odmładzająco. Ale to tylko niektóre ze zdolności czosnku. Jedzmy go dużo i w każdej postaci. W następnym artykule przedstawię kilka propozycji na przyswojenie tych leczniczych właściwości.

CZYSTEK - na odporność


Drugi na mojej liście znalazł się czystek. Jest o nim ostatnio dość głośno. Jest to roślina, która pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Jego druga nazwa to róża skalna, ma piękne kwiaty i co najważniejsze dużo wspaniałych korzyści dla naszego organizmu. Czystek tak samo jak nasz polski czosnek ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne. Idealnie wkomponuje się więc w naszą listę wzmacniających odporność. Jak już nasz złapie przeziębienie picie herbaty z czysta pomoże nam szybciej uporać się z wirusem i wrócić do zdrowia. 

 BIO Czystek Cena Opinie Właściwości


Herbata z róży skalnej doskonale oczyszcza organizm z toksyn, więc pijąc ją nie tylko wzmacniamy swoją odporność ale również fundujemy sobie detoks m.in. z metali ciężkich więc polecany jest palaczom oraz osobom mieszkających w dużych miastach, gdzie stężenie metali w powietrzu jest wysokie. Czystek ma również zbawienny wpływ na naszą skórę, dzięki temu, że neutralizuje wolne rodniki. Regularne picie naparów z czysta zapobiega starzeniu się i pojawianiu zmarszczek. 

MIÓD - wzmacnia organizm


Kolejnym wzmacniaczem odporności jest nic innego jak miód. Ten złoty specyfik jest składem chemicznym zbliżony do naszej krwi. Oprócz wzmocnienia nas na zimę, picie miodu pomoże w ukojeniu nerwów, gojeniu się ran czy też wzmocni nasze serce. Główne znaczenie w miodzie mają enzymy, które pochodzą z gruczołów ślinowych owadów. Za działanie bakteriobójcze miodu odpowiada zawarty w nim nadtlenek wodoru ( występuje również w wodzie utlenionej). Z substancji wzmacniających odporność należą również: lizozym, inhibina ( najwięcej w miodzie spadziowym, lipowym oraz gryczanym) oraz apidycyna. 

 Miody sklep internetowy



Ponadto miód zawiera mnóstwo mikroelementów takich jak: magnez, wapń, żelazo, chlor, fosfor, potas, kobalt i mangan oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, kwas pantenowy, foliowy i biotynę (która wzmacnia włosy). Miód jest również wspaniałym pomocnikiem dla naszego serca. Przy wzmożonym wysiłku fizycznym, czy psychicznym miód wspomoże działanie naszego serca. Nawet jeśli przydarzy nam się biegunka to idealnym sposobem na nią będzie podany na zimno, rozcieńczony miód, natomiast podgrzany i mniej rozcieńczony pomoże przy zaparciach i poprawi trawienie. Można z niego robić maseczki, kremy, ale o tym może innym razem ;). 

CZARNY BEZ - właściwości i zastosowanie


Ostatni na mojej liście znalazł się czarny bez i to na jego właściwościach chciałabym się skupić. Nie tylko jest dobry na kaszel czy gorączkę ale również posiada mnóstwo witamin i minerałów, które wzmacniają naszą odporność. Czarny bez jest znany już od dawna. To od mojej babci dowiedziałam się ile korzyści płynie z stosowania czarnego bzu. Małe, niepozorne drzewko o pięknych białych kwiatach, a później czarnych owocach przypominających leśne jagody. I jedno i drugie jest bogate w witaminy i minerały. Kwiaty zawierają dużo flawonoidów i kwasów fenelowych, zawierają również dużo soli mineralnych. Dzięki tym składnikom działają przeciwgorączkowo, moczopędnie oraz przeciwzapalnie. Dlatego doskonale sprawdzą się do płukania gardła w stanach zapalnych, jak i przy zapaleniu spojówek. 

Czarny bez zastosowanie


Jednak największą moc mają jego dojrzałe, czarne owoce. Ich właściwości zawdzięczamy zawartości w nich takich składników jak: liczne sole mineralne (wapń, sód, potas, żelazo, glin), witaminy ( przede wszystkim A i C), peptyny, garbniki i wiele innych. Po za właściwościami takimi jak mają kwiaty, są również dobre jako środek przeciwbólowy i przeczyszczający. Bardzo dobrze oczyszczają naszą krew np. ze szkodliwych środków przemiany materii oraz toksyn w chorobach reumatycznych czy skórnych. Jeżeli masz problem z rwą kulszową to syrop z czarnego bzu również pomoże Ci uporać się z bólem. 

Kiedy zbierać owoce czarnego bzu?


Owoce czarnego bzu zbieramy dopiero wtedy gdy będą całkowicie dojrzałe (jak będą miały czarny, lśniący kolor). Niedojrzałe owoce nie mają swych właściwości i są trujące. Najczęściej zbiorów możemy dokonać na przełomie sierpnia i września. Zbieramy całe baldachimy, a później oddzielamy owoce od szypułek. 

Jak przygotować czarny bez?



Są dwa sposoby na przygotowanie naparu z owoców.

Pierwszym z nich jest odwar. Do tego uzbierane owoce suszymy na słońcu. A gdy chcemy przyrządzić napar, bierzemy jedna łyżeczkę suszonych owoców, zalewamy  szklanką zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na 15 min. Taki napar pijemy 2-3 razy dziennie.

Drugim sposobem ( który ja bardziej preferuję, bo można go łatwiej podać dzieciom) to syrop z owoców. I tu jest troszkę więcej pracy, ale za to jakie efekty. Czego będziemy potrzebować:

2 kg owoców czarnego bzu
1/5 słoiczka miodu (najlepiej spadziowego, ale każdy inny będzie dobry)

Syrop z czarnego bzu przepis


Owoce trzeba ogrzać w garnku aż puszczą sok, resztę soku wygniatamy (ja do tego używam ubijaka do ziemniaków). Jak już mamy wygnieciony sok to przelewamy go do innego garnka przez gazę. Pozostałe owoce wrzucamy do gazy i jeszcze wykręcamy z nich sok (niech nic się nie zmarnuje). Sok znów kładziemy na gazie i dodajemy miód, czekamy aż się zagotuje, sprawdzamy czy ilość miodu nam odpowiada (bo tu każdy ma swoje preferencje). Jeszcze wrzący syrop przelewamy do ciemnych buteleczek, albo do małych słoiczków (np. po przecierze) i chowamy do chłodnego, ciemnego miejsca. Pijemy 2-3 razy dziennie po łyżeczce. Można dodać do wody, herbaty albo pić sam:)

Myślę, że przy tylu drogocennych darach natury choroby nam nie straszne. Więc wzmacniajmy naszą odporność. Jedzmy czosnek, pijmy miód, syrop z czarnego bzu i herbatę z czystka a zimie będziemy śmiać się w oczy.



You may also like

2 komentarze:

  1. Post bardzo przydatny ! Szczególnie dla takiego chorowitka jak ja ;)

    nouw.com/roksanaryszkiewicz

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Featured Posts

Subscribe Via Email (Do Not Edit Here!)

Polecane

Młody jęczmień, jaki wybrać?

Młody jęczmień od dłuższego czasu jest hitem wśród zdrowej żywności. Zaciekawiona tematem postanowiłam poszukać i przetestować ową roślin...

Reklamy

Followers

Popular Posts