Domowy przepis na słodką żurawinę w połączeniu z kwaśnym aromatem cytryny. Idealny dodatek do potraw z drobiu, bądź jako orzeźwiający so...

Żurawina w duecie z cytrynkami

0 Comments

Domowy przepis na słodką żurawinę w połączeniu z kwaśnym aromatem cytryny. Idealny dodatek do potraw z drobiu, bądź jako orzeźwiający sok.


Składniki:

- 1kg żurawiny suszonej ciętej
- 1kg cytryn
- 2 litry wody
- 1kg cukru trzcinowego bądź ksylitolu (cukier brzozowy)

Sposób przygotowania:

1. Kroimy wcześniej sparzoną cytrynę w plastry


2. Do wyparzonych słoiczków 200ml układamy przygotowane plastry na kształt kwadratu, wypełniając ich brzegi.


3. Przygotowujemy się do wykonania syropu. W tym celu wlewamy do garnka 2 litry przegotowanej wody i dodajemy żurawinę suszoną Warszawa



4. Gotujemy na małym ogniu około 40min. po czym dodajemy 1/3 wcześniej przygotowanych plasterków cytryny oraz 1 kg cukru. Całość gotujemy jeszcze przez około 30min.


5. Jeśli syrop lekko zgęstnieje, delikatnie przelewamy go do przygotowanych wcześniej słoików, odpowiednio układając owoce żurawiny między cytryną.

6. Odkładamy do góry dnem do momentu wystygnięcia (pasteryzacja).


Efekt końcowy jest zdumiewający. Smakuje wybornie jako marynata do potraw z drobiu, jako syrop np. z wodą lub jako ciekawy dodatek do drinków.

Pamiętajcie, że nawet podczas gotowania żurawina nie traci swoich wspaniałych wartości odżywczych. A warto wspomnieć, że podobnie jak dobre wino, żurawina zawiera mnóstwo flawonoidów, które dbają o dobrą kondycję naszego serca, czyli samo zdrowie.


You may also like

Brak komentarzy:

Szukaj na tym blogu

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Featured Posts

Subscribe Via Email (Do Not Edit Here!)

Polecane

Młody jęczmień, jaki wybrać?

Młody jęczmień od dłuższego czasu jest hitem wśród zdrowej żywności. Zaciekawiona tematem postanowiłam poszukać i przetestować ową roślin...

Reklamy

Followers

Popular Posts